Volba materiálu pro zádovou desku do kuchyně

Při realizaci kuchyně je výběr správného materiálu pro pracovní, ale i zádovou desku klíčovým krokem. Zádová deska nejen chrání stěny před nečistotami a vlhkostí, ale také výrazně ovlivňuje celkový vzhled a atmosféru kuchyně. Při rozhodování o materiálu je důležité zvážit nejen estetické hledisko, ale i praktické faktory jako odolnost a snadná údržba.

  1. Laminát: Laminátové zádové desky jsou cenově dostupnější alternativou a nabízejí širokou paletu barev a vzorů. Jsou odolné a snadno se čistí, ale mohou být náchylnější k poškrábání a celková životnost není příliš vysoká.
  2. Sklo: Skleněné zádové desky jsou moderní a elegantní volbou pro kuchyně. Sklo je odolné vůči teplu, vlhkosti a skvrnám, což z něj činí snadno udržovatelný materiál. Díky široké škále barev a vzorů lze sklo přizpůsobit jakémukoli designu kuchyně. Naopak ale může působit studeně, neútulně a sterilně.

  3. Přírodní kámen: Luxusní volba pro zádovou desku je přírodní kámen, jako je mramor nebo žula. Tyto materiály dodají kuchyni eleganci a luxusní vzhled, ale vyžadují pravidelnou údržbu.

  4. Kompaktní deska : Kompaktní desky jsou odolné vůči teplu, vlhkosti a poškrábání. Jsou ideální pro kuchyně s vysokým provozem a nabízejí moderní vzhled s mnoha možnostmi designu. V současnosti se jedná cena/výkon o nejoblíbenější volbu.

  5. Umělý kámen (např. Krion): Umělý kámen je odolný, není porézní a snadno se čistí. Nabízí širokou paletu dekorů a umožňuje vytváření jedinečných designů. Nevýhodou zde zůstává vyšší cena.

  6. Betonová stěrka: Poskytuje unikátní texturu a moderní vzhled. Betonová stěrka je odolná vůči teplu a vlhkosti, ale vyžaduje pečlivou přípravu a provedení. U stěrky hraje roli nejen řemeslník, ale i kvalitní materiál.

  7. Keramické obklady: Stále představují oblíbenou volbu a nabízí nespočet rozměrů a dekorů. Nevýhoda je zde často údržba spár. 
  8. Nerezová ocel, keramika a další: Jsou zde i další materiály pro velmi namáhané kuchyně, které dodají zároveň profesionální vzhled. Rozhodující faktor je zde často cena.

Více
článků