Kuchyňská pracovní deska, kterou vybrat
Pracovní kuchyňská deska, kterou vybrat

Kuchyňská pracovní deska je jedním z nejdůležitějších prvků každé kuchyně. Je to místo, kde připravujeme jídlo, pracujeme s potravinami a často musí odolat extrémní námaze. Existuje mnoho různých typů kuchyňských pracovních desek, každý s vlastními výhodami a estetikou. Při výběru ideální pracovní desky pro vaši kuchyni je důležité zvážit potřeby, styl a požadavky vašeho domova. Zde se podíváme na několik populárních typů kuchyňských pracovních desek.

1. Laminát – skvělá volba cena/výkon

„Klasické“ pracovní desky jsou velmi oblíbenou volbou pro mnoho domácností. Jsou cenově dostupné a nabízejí širokou škálu barev a vzorů, díky čemuž lze snadno vybrat takovou, která ladí s celkovým stylem vaší kuchyně. Jsou nenáročné na údržbu, ale v případě poškození se jejich povrch nedá opravit.

2. Dřevo – tradiční a teplý vzhled

Dřevo dodá kuchyni pocit elegance a příjemné atmosféry. Odálává vyšším teplotám a lze ho přebrousit. Je důležité však dřevěnou desku pravidelně ošetřovat, aby zůstala chráněná a vypadala jako nová po mnoho let.

3. Kámen – přírodní a odolný

Pracovní desky z přírodního kamene, jako je například mramor nebo žula, jsou synonymem pro luxus a eleganci v kuchyni. Kamenné desky jsou velmi odolné proti poškrábání a teplu, ale jsou náročnější na údržbu a vyžadují pravidelnou impregnaci.

4. Polymerní kámen – téměř neomezené možnosti

Tvoří ho směs přírodních minerálů, pigmentů a akrylového polymeru. Výhodou není jen výběr dekorů, ale především neporéznost, opravitelnost, či napojení bez viditelných spár. Na povrch však není vhodné odkládat rozpálené nádobí.

5. Nerezová ocel – profesionální volba

Nerezové oceli jsou často spojovány s profesionálními kuchyněmi, ale stále více se stávají populární volbou pro moderní domácnosti. Nerezové desky jsou snadno udržovatelné, hygienické a odolné proti skvrnám.

6. Kompakt – synonymum moderní kuchyně

Kompaktní desky vychází z laminátu, ale rozdíl spočívá ve výsledné tloušťce slisovaných vrstev a nevyžadují prakticky žádnou údržbu. Oproti klasickému laminátu jsou velmi odolné a stálé. 

7. Keramika – odolná příroda

Přírodní materiál, který se vyznačuje svou originalitou a vysokou odolností. Jsou také nenasákavé a mrazuvzdorné. Kvalitě však odpovídá i jejich cena.

 

Více
článků