Kolik stojí designér? A jak velký potřebuji rozpočet?
Kolik stojí designer interiéru? Studio Bomista a jejich ceník.

Co vlastně povolání interiérového designéra obnáší? A jak je to s jeho honorářem? V dnešním článku vám zkusíme objasnit vaše představy a vyvrátit mnohé obavy.

Interiérový designér často označovaný jako „bytový architekt či návrhář“ musí umět mnohem více, než jen sladění barev a dekorací. Samozřejmostí by mělo být odborné vzdělání. A to několikaleté studium a nikoli několikadenní kurz. Interiérový designér musí znát ergonomii, typologii, prostorové členění, ale také materiály, technologie a současné trendy. Jistou zárukou je také praxe. Vizualizace snese vše, ale realita s sebou přináší mnohé komplikace.

Co od spolupráce s designérem očekávat?

Designer s vámi musí konzultovat všechny vaše představy, které o svém budoucím bydlení máte, včetně vašeho životního stylu, počtu osob, které budou v domě nebo bytě bydlet, vyslechnout vás a poradit. V neposlední řadě musí odborně zpracovat návrh, podklady pro realizaci a být na telefonu, když na realizaci dojde. Nečekejte, že designer ví naprosto vše. Měl by ale vědět, kde hledat pomoc a nasměrovat vás.

Od interiérového designéra nečekejte návrh zahrady nebo pergoly. Pokud se do toho designer pustí, začíná to zavánět katastrofou.

Jak bude návrh interiéru vypadat?

Určitě je důležité, abyste věděli, jak budou návrhy vypadat a co od designéra dostanete. Mohou to být kresby, půdorysy, 3D modely, fotorealistické vizualizace a mnoho dalšího. Vše se však projeví na finální ceně návrhu.

Standardně klientům v rámci návrhu odevzdáváme kompletní půdorysné řešení, výkres s osvětlením a elektroinstalací, spárořezy obkladů, 3D vizualizace, seznamy zařizovacích prvků a výkresy atypického nábytku. Tímto máte v rukou přibližný rozpočet a podklady pro řemeslníky. Zároveň necháme vypracovat cenové kalkulace od našich partnerů (truhláři, podlaháři apod.).

Od čeho se odvíjí cena interiérového designéra?

Výpočet ceny je různý. Někdo chce procentuální částku z realizace (čím dražší prvky designér zvolí, tím více peněz dostane), další možností je cena za metr čtvereční (ta nemusí zase odpovídat náročnosti návrhu), výpočet dle hodinové sazby, nebo cena za místnost dle její náročnosti.

My volíme vždy cenu za místnost / interiér, kterou stanovíme po úvodních konzultacích. Přihlížíme zde k náročnosti návrhu, množství konzultací a také počtu nutných návštěv dodavatelů a showroomů.

Obrázek o našich cenách si můžete však předem udělat po zhlédnutí našeho orientačního ceníku.

Pozor na to, když designer tvoří návrh „zdarma“. Ve většině případů se jedná o přeprodejce určitého zboží, který se snaží za každou cenu vnutit určitý sortiment do vašeho interiéru.

Rozpočet projektu

Rozpočet klienta vyhodnotíme na základě jeho představ a nároků po úvodní konzultaci. Pokud je rozpočet klienta reálný, je naším úkolem, abychom vedli klienta ke správnému využití a rozložení finančních prostředků. Není-li rozpočet reálný, snažíme se společně s klientem najít cestu a poradit mu, kde se dá ušetřit a do čeho je potřeba naopak více investovat. V konečném výsledku může designer ušetřit klientovi mnoho peněz i nervů.

Máte-li otázky, pošlete nám je e-mailem na info@bomista.cz. Rádi vám je zodpovíme nebo vám rovnou pomůžeme se zahájením vašeho projektu.

Více
článků