Jak na návrh interiéru? A zvládnu to?

Každý z nás má jiné představy, prostory, zájmy i finanční možnosti. Jedno však máme společné. Bydlení vždy bylo a bude důležitou součástí života každého člověka. V interiéru bychom se měli cítit pohodlně, bezpečně a měl by nám dělat radost, ať už se jedná o domov či kancelář.

Jak naše okolí vypadá, ovlivňuje naši náladu, pocity a často i zdraví. Investice do interiéru by měla být stejně dobře promyšlená, jako investice do samotného domu nebo bytu.

Bez plánu ani ránu

Pokud se unáhleně pustíte do zařizování interiéru, pořídíte barevně výraznou sedačku a koberec, pak už na ně budete muset brát ohled při každém dalším rozhodnutí. Budete potřebovat hodně citu a dobrý vkus. Proto je na začátku potřeba koncept, kterým se bude celý interiér vyvíjet. Někteří designéři tvoří tzv. moodboard, ale není to pravidlem. Moodboard je koláž sestavená z obrázků, konkrétních zařizovacích prvků, barev a materiálů. My například začínáme výběrem barev a materiálů (pominu-li půdorysy, na které běžný člověk zapomíná).

Právě půdorys vyřeší častou otázku „Jak se nám to sem vejde?“. Musí vycházet z vašich požadavků a daného prostoru. Nezapomínejte zde na ergonomii a myslete do budoucna. Vyřešte také elektriku, vodu, topení a další „bourací práce“, než se pustíte do vybavování.

Inspirace

Určitě si pořiďte časopis, přečtěte blog, nebo se podívejte např. na Pinterest. Také je důležité navštívit obchody/showroomy a vidět reálné materiály a prvky. Vždy naleznete spoustu skvělých nápadů, které by vás samotné nenapadly. Nezapomínejte však, že ne vše u vás bude tak krásně vypadat, nebo že to bude právě ve vašem interiéru fungovat. Funkčnost a praktičnost by měla vždy zůstat na prvním místě. 

Nevěříte si na návrh interiéru? Nezoufejte! Jak jsme psali v našem minulém článku, v konečném výsledku může designer ušetřit klientovi mnoho peněz i nervů. Neváhejte nám napsat.

Více
článků